Şehit yakınlarına 'özel öğrenci statüsü' hakkı

YÖK tarafından bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı şehit yakınlarına 'özel öğrenci statüsü'nde eğitim alabilme hakkı tanındı.

Şehit yakınlarına

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, YÖK Yürütme Kurulu toplantısında, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı şehit eş ve yakınlarının eğitimlerine ilişkin konu ele alındı.

Toplantıda, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında terörle mücadele ederken hayatını kaybeden Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetler personeli ile 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminde şehit olanların 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı eş ve çocuklarının yükseköğretim kurumlarında özel öğrenci olarak eğitim alabilmelerine karar verildi.

Başvurular, 19 Eylül-2 Ekim'de, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınacak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olduğuna dair belgeyle ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılacak. Yükseköğretim kurumları, ihtiyaç duyulması halinde belgenin doğruluğunu SGK'den teyit edilebilecek.

Başvuru işlemlerinde sorun olmayan öğrencilere özel öğrenci statüsünde kabul edildiklerine ilişkin belge verilecek. Bu belgenin de kayıtlı olunan yükseköğretim kurumuna en geç 16 Ekim Salı günü mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerekiyor.

Buna göre, hak sahipleri, kayıtlı oldukları yükseköğretim programı ile aynı şartları sağlayan ve devam edebilecekleri sınıfı bulunan programlara sahip yükseköğretim kurumlarına başvurabilecek. İkinci öğretim programlarında kayıtlı öğrenciler de birinci öğretim programlarına başvuru yapabilecek.

Öğrencilerin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun bulunduğu il dışındaki diğer illerde devlet yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olanlar buradaki programlara, vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olanlar ise vakıf yükseköğretim kurumlarına müracaat edecek. Öğrenci, başvuracağı ilde vakıf yükseköğretim kurumu yoksa devlet yükseköğretim kurumuna başvuru yapabilecek.

Gerekli belgeleri onaylanan ve şartları sağlayan tüm şehit eş ve çocukları "3715 özel öğrenci" statüsü kapsamında kayıtlarını yaptırarak güz döneminde eğitime başlayacak. Bu kapsamda başka bir yükseköğretim kurumuna devam etmek isteyen ve devlet yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olanlardan programın öğretim süresi içinde bulunanların katkı payları, Maliye Bakanlığı tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu üniversiteye aktarılacak. Bu bedel daha sonra üniversite tarafından öğrencinin özel öğrenci olarak eğitim aldığı yükseköğretim kurumuna gönderilecek.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 14.09.2018 17:09
  • Perşembe 20.1 ° / 12.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 25.9 ° / 16.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.