Başkent’te Kastamonu Günleri Başladı

Başkent’te Kastamonu Günleri Başladı

Başkent’te Kastamonu Günleri Başladı

KASDERFED tarafından 18’ncisi düzenlenen ‘Başkentte Kastamonu Günleri’ kapılarını açtı. Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi’nde 19 Kasım’a kadar sürecek etkinliğe ilk gün yoğun katılım oldu.

“Başkent’te Kastamonu Günleri’nin açılışına Ankara Valisi Vasip Şahin, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Atatürk Kültür Merkezi Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen tanıtım günlerinde Kastamonu’ya ait yiyecekler tanıtılırken yöreye özgü coğrafi işaretli ürünler de yerini aldı.

Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, açılışta yaptığı konuşmada KASDERFED tarafından 18’ncisi düzenlenen “Başkent’te Kastamonu Günleri’nin hayırlı olmasını temenni etti.

Türkiye’nin her şehrinde Kastamonu’yu en iyi şekilde temsil etme gayesi ile çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Galip Vidinlioğlu: “Kültürümüzün, yöresel ürünlerimizin, yöresel lezzetlerimizin sergilendiği etkinliğe katkı sunan esnaflarımız ve Ankara’da yaşayan hemşerilerimizi ziyaret ederek hasbihal etme imkanı bulduk. Bu vesile ile 18 yıldır Başkentimizde Kastamonu’muzu Kastamonulularla buluşturulmasında emeği geçen, memleket havasının oluşmasında katkı sunan tüm hemşerilerime teşekkür ediyor, tüm Ankaralıları Kastamonu Günlerine davet ediyorum” dedi.

Kastamonu’dan Ankara’ya kucak dolusu sevgiler getirdiğini kaydeden Başkan Galip Vidinlioğlu: “İstiklalin şehrinden; Şeyh Şaban-ı Veli diyarından herkese kucak dolusu selam getirdim. Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Bu tarz o kadar çok önemli ki yılın birkaç gününde de olsa bir araya gelerek bizlere hasbihâl etme imkânı sağlıyor. Kastamonu nedir diye değişik platformlarda, değişik ortamlarda sürekli soruyorlar.  Ben soranlara Kastamonu Türkiye’nin kendisidir diyorum. Anadolu’nun mayasıdır diyorum. Türkmen kaidesi bir vilayettir diyorum. Kastamonu’yu birkaç dakika içerisinde anlatmak mümkün değil. Kastamonu Selçuklu Devleti’nin 2 uç beyinden bir tanesidir. Saray mutfağının tanzim edildiği yerdir. Osmanlıya sancakbeyliği yapmış büyük bir vilayettir. Kurtuluş Savaşı döneminde de İstiklalin başlangıç noktası olmuştur. Kastamonu hiç işgal görmediği halde nüfusa oranla en fazla şehidi veren ildir” diye konuştu.

Vatanın kolay vatan olmadığını ifade eden Başkan Vidinlioğlu: “Bizim Suriye’de, Irak’ta ne işimiz var diye soruluyor. Şimdi o ses biraz daha fazla yankılanıyor. Bu sefer ve bizim Filistin’de ne işimiz var deniyor. Ben de diyorum ki kimin ne kadar işi varsa onlardan kat be kat fazla orada bizim işimiz var. Tarihi sorumluluklarımız var. Üzerimize düşen sorumluluklardan kaçmamız beklenemez. Tarihi sorumluluklarımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Onu bilmeyenler Suriye’de, Irak’ta ve Filistin’de ne işimiz var diye sorarlar. Onlara verilecek cevap da budur. Bizim sınırlarımız Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları ile kalmış olabilir ama gönül coğrafyamıza da hiç kimse karışamaz. Manevi coğrafyamız bizim nerede bir evliya mezarı var, nerede bir Türk mezarı var, nerede bir ecdat mezarı var oradan başlar.   Bunun da önüne kimse geçemez. Tarihi sorumluluklarınızı sırtlanmanız gerekiyor.  Türk ne kadar güçlüyse Dünya’da o kadar huzur vardır, Türk ne kadar güçlüyse Dünya’da o kadar barış vardır. Bu yüzden birlik ve beraberliğin en fazla olması gerektiği dönemdeyiz. Ben imanım gibi biliyorum. Önümüzdeki yüzyıl Türk yüzyılı olacak. Bundan zerre kadar şüphem yok. Biz yeter ki kendimizi bilelim. İdrak ettiğimizde farkında olalım ki zaten kimse bizim önümüzde duramaz. Ben inanıyorum ki gün be gün güçlenen Türkiye bütün bunları sağlayacak kudrette olacaktır” şeklinde konuştu.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Başkent’te Kastamonu Günlerinin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kastamonu’ya hizmet etmenin herkesin amacı olduğunu kaydeden Vali Meftun Dallı: “Bölgeye güzel hizmetler yapıldı.  Hizmet edenlerden Allah razı olsun. Bizim de amacımız Kastamonu’ya hizmet etmek. Daha yapılacak çok işimiz var. Biz de sizlerin destekleri ile ilimiz için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.  Sizler de bu çabaya destek olun. Şehrinize yatırım yapın. İstiyoruz ki hemşerilerimiz Kastamonu’yla daha çok ilgilensinler” dedi.

Ankara Valisi Vasip Şahin ise konuşmasında şunları söyledi:

“Kastamonu Ankara’ya hoş geldi. Sizleri Ankara’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Benim ilk görev yerim Kastamonu’dur. Kaymakam olarak Küre ilçesinde görev yapmıştım. O yüzden Kastamonu’nun benim için ayrı bir yeri vardır. Bu sebeple Kastamonu’yu görmeyenlere görmelerini mutlaka tavsiye ediyorum. Özellikle tabiat olarak muhteşem bir doğası var. Bu doğa harikasını herkes görmeli diye düşünüyorum.”

Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED) Başkanı Hasan Şen:

“Başkent’te Kastamonu Günleri, Kastamonu Valiliği’mizin destek ve himayesinde bu yıl yine yoğun bir katılımla gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 200’e yakın stant kuruldu. Kastamonu’nun merkez ve ilçe belediyelerinin de geniş bir katılımı görüldü. Bu yıl, Kastamonu’nun kadın kooperatifleri ve yapmış oldukları ürünler de stantlardaki yerini aldı. Yöresel lezzetlerimiz olan Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci, siyez unundan yapılan helvalardan tutun da Kastamonu simidine kadar bütün yöresel lezzetlerimiz başkent Ankara’ya taşındı. Kastamonulular olarak biz Ankaralılara şunu diyoruz: ‘Size en yakın dört mevsim Kastamonu’nun tadımlığını buraya getiriyoruz. Doyumluğa ise Kastamonu’ya bekliyoruz.”

AK Parti Milletvekili Halil Uluay, memleket günlerinin iki yönü olduğuna değinerek, Başkent’te Kastamonu Günlerinin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Uluay, gurbette yaşayan Kastamonuluları memleketlerini görmeye davet etti.

AK Parti Milletvekili Serap Ekmekçi de, Kastamonu Günlerinin 18 yıldan beri kesintisiz devam etmesinin bir başarı olduğunu söyledi.


Kastamonu,Kastamonu Belediyesi
belediye365.com

Tarih: 20.11.2023 12:44
  • Salı 29.3 ° / 20.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.8 ° / 20.8 ° Güneşli
  • Perşembe 26.6 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.