TATVAN BELEDİYESİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN AÇILIŞI YAPILDI

TATVAN BELEDİYESİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN AÇILIŞI YAPILDI

TATVAN BELEDİYESİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN  AÇILIŞI YAPILDI

TATVAN BELEDİYESİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Tatvan Belediyesi tarafından yapılan ve 3,5 MW gücündeki Güneş Enerji Santrali’nin (GES) açılışı yapıldı.

Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan ve 70 dönümlük alanda kurulan 3,5 megavat üretim kapasiteli GES, yıllık 35 milyon TL tasarruf sağlayacak.

Törende açılış konuşmasını yapan Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, kurulan santralle birlikte, enerji maliyetinin yüzde 70 oranını Güneş santralleriyle karşılayacaklarını ifade etti. Geylani, “Tatvan su ihtiyacını genellikle elektrikle karşılayan bir şehir. Hemen hemen su ihtiyacımızın yüzde 100’ünü büyük enerji sarfiyatları harcayarak şehrimize ulaştırıyoruz. Bizim yaklaşık 11 tane terfi merkezimiz var. Büyük bir su kaynağımız ile birlikte 4 tane de su kuyumuz var. Bu alanlarda büyük bir altyapı çalışması yaptık. Tatvan’daki çalışmalar Türkiye’deki son yılda yapılan en büyük altyapı çalışmalarından biriydi. 180 km uzunluğunda içme suyu ve 160 km uzunluğunda bir kanal kanalizasyon hattı çekildi. Bununla birlikte 30 km’lik yağmur hattı ile şehrimizin tamamının ihtiyacı karşılandı. Suyumuzun % 60’ı fire şeklindeydi. Alt yapıdaki kaçak ve çatlak yapıları ve kaçak bağlantılardan dolayı büyük bir oranda fire kaynağı oluşmaktaydı ve bunların yanında büyük bir enerji maliyeti oluşmaktaydı. Bizim yaklaşık elektrik faturamız aylık olarak 5 milyonu geçen rakamlara ulaşmıştı ve bu da Belediyemize maddi olarak büyük yük bindiriyordu. Bizim daha önceden yapılan bir MW bir santralimiz vardı. Onu da güzel bir revizyondan geçirip verimini arttırdık. Bununla beraber 70 dönüm üzerine 3,5 Mw enerji santrali kurduk. Bu kurduğumuz enerji santrali yıllık olarak bu yılki rakamlarla doğal olarak günlük dövizden dolayı fiyatlar değişiyor. Yıllık getirisi 35 Milyon TL dolayında bir gelir sağlayacak. Buradan bütçemizden kestiğimiz elektrik olarak ödediğimiz parayı bundan sonra Tatvan halkına hizmet olarak sunacağız. Aynı zamanda devam eden projelerimiz var. Bu kurduğumuz santrallerle birlikte enerji maliyetimizin % 70 oranını Güneş santralleriyle karşılayacağız. Ayrıca, binalarımızı çatılarına ve duvarlarına güneş santralleri kuruyoruz. En son sanayi bilişim bakanımız da yapılan görüşmede Tatvan’a bir rüzgar enerji santrali (RES) kurmayı hedefledik. Ahlat belediyesi ile birlikte kuracağımız RES ile büyük oranda gelir elde edeceğiz. Katılımımızdan dolayı teşekkür ediyor, kurduğumuz güneş santralimizin hayırlı uğurlu olsun temenni ediyorum.” Dedi.

Filistin’deki katliamlarda hayatını kaybedenleri anarak sözlerine başlayan Tatvan Kaymakamı Dr. Remzi Demir, Şehirleşme kentleşme ve nüfus artışı çevre üzerine olumsuz bir baskı oluşturduğunu ifade ederek, “Kültürel ve tarihi mirası nedeniyle çok büyük bir önem arz eden Aynı zamanda doğal güzellikleriyle doğunun incisi, turizmin merkezi ekonomisi ile bölgesinin dinamosu, lokomotifi olan Tatvanımızda böylesine anlamlı ve güzel bir açılışta burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duydum. Şehirleşme kentleşme ve nüfus artışı çevre üzerine çok olumsuz bir baskı oluşturmakta. Öyle ki geldiğimiz noktada çevre sorunları insanoğlunun yaşamını tehdit edebilecek düzeydedir. Bu bağlamda kurumsal ve bireysel aksiyonları alma zorunluluğu ortaya çıktı. Bu hususlar dikkate alındığında bu çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Katkılarından dolayı tüm ekibe teşekkür ediyorum.” Dedi.

AK Parti Bitlis Miletvekili Turan Bedirhanoğlu ise, bu anlamlı organizasyonda bulunduğu için mutluluğunu ifade ederek, “Bugün burada çok anlamlı bir dayanışma için bir araya geldik. Dün Bitlis belediyesinin millet bahçesi açılışında bir aradaydık. Bugün Tatvan Belediyesinin güneş enerjisi santralinin açılışında bir aradayız. Önümüzdeki ay otogarımızı ve Millet bahçemizi açıp hep birlikte bu hizmetlerden faydalanacağız. Bu eserleri buraya kazandıran belediye başkanımıza ve belediyemizin değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Programa AK Parti Bitlis Milletvekili Turan Bedirhanoğlu, Tatvan Kaymakamı Dr. Remzi Demir, AK Parti Bitlis İl Başkanı Av. Kadir Köstekçi, İlçe Jandarma Komutanı Aytunç Tayfur, STK Temsilcileri, siyasi parti başkanları ve vatandaşlar katıldı.


Bitlis,Tatvan Belediyesi
belediye365.com

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 04.11.2023 18:59
  • Salı 25.4 ° / 16 ° Güneşli
  • Çarşamba 23.2 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 24.5 ° / 16.1 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.