Türkiye’nin Yeni Karadağ Büyükelçisi Barış Kalkavan Göreve Başladı

Türkiye Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan hizmet süresinin başlamasıyla görevine başlamak üzere iyi niyet mektubunu sundu.

Türkiye’nin Yeni Karadağ Büyükelçisi Barış Kalkavan Göreve Başladı

2022’nin son günlerinde bir çok ülkedeki büyükelçiler merkeze çekilmiş ve yerlerine yenileri atanmıştı. Karadağ’da görev süresi dolan Songül Ozan’da Ankara’ya çağrılan büyükelçiler arasında yer alıyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan karar neticesinde Songül Ozan’ın yerine atanan yeni T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Sayın Barış Kalkavan görev yeri olan Karadağ’daki resmi ziyaretlerine başladı.

Büyükeçilik resmi Facebook hesabından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; “Büyükelçimiz Barış Kalkavan, güven mektubunun örneğini Karadağ Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Aleksandra Mišurović’e sunmuştur. Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesine dair konular da ele alınmıştır.” denildi.

T.C. Podgoritsa Büyükelçiliği Ambasada Republike Türkiye u Podgorici /

 BÜYÜKELÇİ BARIŞ KALKAVAN'IN MESAJI

Kıymetli Vatandaşlarımız, Saygıdeğer Karadağlı Dostlarımız,

Karadağ Cumhurbaşkanı Sayın Milo Cukanoviç’e Sayın Cumhurbaşkanımızın güven mektubunu 1 Şubat 2023 tarihinde sunarak görevime resmen başlamış bulunuyorum. Öncelikle, Karadağ’da gördüğüm hüsnü kabul ve yakınlık için teşekkür ederim.

Köklü tarihsel, kültürel ve beşeri bağlara sahip olduğumuz dost ülke Karadağ’da ülkemi temsil etmekten ayrıcalık ve onur duyuyorum. 

2006 yılında diplomatik ilişkilerimizi yeniden tesis ettiğimiz Karadağ’la mükemmel düzeydeki işbirliğimizi her alanda ileriye taşımak için güçlü bir siyasi irade mevcut. İlişkilerimiz dış faktörlerden bağımsız bir şekilde gelişiyor; NATO’da müttefik ülkelerimiz birbirinin stratejik hedeflerine destek vermeye devam ediyor. Sonuncusu Cumhurbaşkanı Sayın Cukanoviç’in 2022 Aralık ayında ülkemizi ziyareti olmak üzere, son yıllarda gerçekleştirilen çok sayıda üst düzeyli ziyaret ilişkilerimize daha da ivme kazandırdı.

Bu vesileyle, Karadağ yetkili makamları ve kurumlarıyla eşgüdüm halinde ekonomiden tarıma, eğitimden teknolojiye uzanan her alanda işbirliğimizi geliştirme ve ortak projeleri hayata geçirme arzumuzu vurgulamak istiyorum.

Karadağ’la mevcut ikili ticaret hacmimizi Sayın Cumhurbaşkanlarımızın gösterdikleri hedef doğrultusunda yükseltmek için özel sektörümüzün değerli temsilcileriyle birlikte çaba göstereceğiz. Karadağ’a en fazla doğrudan yatırım yapan 6’ncı ülke konumundaki ülkemizin yatırımlarının daha da artırılması, THY ve Ziraat Bankası gibi varlığımızı sağlamlaştıran bayrak firmalarımızın sayısının yükseltilmesi bir diğer önceliğimiz olacaktır.

TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Karadağ’daki eğitim ve kültür alanındaki proje ve etkinlikleri, ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımızın Karadağlı öğrencilere sağladığı Türkiye Bursları, kültürel ve beşeri ilişkilerimizin güçlendirilmesine büyük katkı sağlıyor. Türk ve Karadağ kültürlerinin karşılıklı olarak daha iyi tanınmasını ve her iki ülkede mevcut turizm potansiyelinin en iyi seviyede kullanılmasını arzu ediyoruz. Bu çerçevede, görev sürem boyunca tanıtma faaliyetlerimizi hızlandırmak, çeşitlendirmek ve yaygınlaştırmak için çalışacağız.

Karadağ’da yaşayan Türklerin sayısının gün geçtikçe artması, Karadağ halkı ile Türk halkı arasındaki insani bağları daha da kuvvetlendiriyor. Türkiye’de yaşayan Karadağ diasporasının da bu ilişkilere önemli katkısı var. Nitekim, sistemi, yönetimi ve etnik-dini uyumuyla örnek olan Karadağ’ın izlediği insancıl ve barışçıl politikalar, İslam düşmanlığının maalesef en çirkin örneklerine şahit olduğumuz bugünlerde sadece bölge ülkelerine değil, tüm dünyaya örnek oluyor.

Ülkelerimiz arasındaki bu siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bizlere Türk-Karadağ ilişkilerini gelecek nesillere güçlendirerek taşıma sorumluluğunu veriyor. Podgoritsa Büyükelçiliği olarak, kurulu olan bu sağlam zemin üzerinde mesai arkadaşlarımla birlikte ilişkilerimizi daha da güçlendirme ve vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verme bilinciyle çalışmaya devam edeceğiz.

Büyükelçiliğimizin kapısı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman kıymetli vatandaşlarımıza açıktır. Konsolosluk işlemleriniz için ilan edilen telefon numaralarımızdan ve Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi (+903122922929) üzerinden Büyükelçiliğimize 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Büyükelçiliğimiz çalışmaları hakkında görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyacağız. Web sitemizin yanısıra, aşağıda kayıtlı sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilir, e-posta adresimize mesaj gönderebilirsiniz.

-https://www.facebook.com/Turkishembassyinpodgorica/

-https://twitter.com/PodgoricaBE

-https://instagram.com/tc.podgorica.be

E-posta: embassy.podgorica@mfa.gov.tr 

Bu vesileyle tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte en iyi temennilerimizi ve saygılarımızı sunarız.

Barış KALKAVAN

Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi


Tarih: 08.02.2023 21:37
  • Cuma 26.2 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.4 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Pazar 27.3 ° / 21.2 ° false

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.