SON DAKİKA; İstanbul seçimleri iptal olursa ne olacak? Adaylar değiştirilebilir mi?

YSK’dan İstanbul için seçim kararı son dakika: İstanbul seçimleri iptal olursa ne olacak? Adaylar değiştirilebilir mi?

SON DAKİKA; İstanbul seçimleri iptal olursa ne olacak? Adaylar değiştirilebilir mi?

YSK seçim kararı son dakika! İstanbul seçimlerindeki düğüm bugün çözülüyor.

Yüksek Seçim Kurulu üyeleri toplandı ve İstanbul seçimleri ile ilgili itirazları görüşüyor. YSK kararını bu akşam saat 17.00'ye kadar açıklayacak.

Gözler YSK'ya çevrilmiş durumda ancak akıllarda birçok soru var. Peki, İstanbul seçimleri iptal olursa ne olacak? Adaylar değiştirilebilir mi? Seçimler büyükşehir belediyesi için mi tekrarlanacak? Seçim iptali ile ilgili kanun ne diyor? İşte İstanbul seçimleri ile ilgili son dakika gelişmeleri ve tüm merak edilen soruların yanıtları...

 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sona erdi. İtirazların yaşanmadığı il ve ilçelerde mazbatalar yeni yerel yöneticilere teslim edildi. İstanbul'da seçimi resmi olmayan sonuçlara göre, 29 bin civarında oy farkı ile Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu önde tamamladı.

AK Parti sayımlarda usülsüzlük ve şaibe tespit ettiğini belirterek 2 Nisan'da ilçe seçim kurullarına itirazda bulundu. AK Parti öncelikli olarak maddi hataların düzeltilmesini talep etti. Hatalar düzeltildikten sonra fark 20 bin seviyelerine kadar indi.

AK Parti daha sonra ise İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Geçersiz oyların fazlalığına dikkat çekilen itirazda, geçersiz oyların yeniden gözden geçirilmesi talep edildi. AK Parti'nin itirazı YSK tarafından uygun görüldü ve geçersiz oyların tamamı sayıldı.

Geçersiz oyların sayımı sonrası AK Parti İstanbul adayı Binali Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki fark 14 binin altına geriledi. AK Parti bu süreçte Büyükçekmece başta olmak üzre birkaç ilçede usülsüzlük olduğunu tespit ederek yeniden itirazda bulundu.

Büyükçekmece'de sahte seçmen kaydı, seçmen kaydırma gibi usülsüzlükler YSK'ya belgeleri ile sunuldu. YSK'dan Büyükçekmece seçiminin iptal edilmesi talep edildi. YSK, Büyükçekmece görüşmesini geçtiğimiz günlerde karara bağlayacaktı. Ancak karar sürecin son günü olan 13 Nisan'a bırakıldı. YSK, Büyükçekmece'deki usülsüzlükleri kabul ederek seçimi iptal ederse, İstanbul'daki seçimin iptali de söz konusu olabilir. Ancak YSK Büyükçekmece'deki seçimi iptal etmeyerek onaylama kararı alırsa, AK Parti İstanbul seçimlerinin yenilenmesi konusunda olağanüstü itirazda bulunacak.

Olağanüstü itiraz süreci ise mazbata tesliminin hemen ardından başlayacak ve 7 gün sürecek. Peki, YSK İstanbul seçimlerini iptal kararı alırsa ne olacak?

Yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi mi yeniden yapılacak?

Yoksa tüm ilçelerde seçim tekrar mı edilecek?

Kanun seçim tekrarı ile ilgili ne diyor?

İşte İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesi durumunda yaşanacak süreç ile ilgili merak edilen soruların yanıtları....

 

Kanun Ne Diyor?

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanun bugünkü İstanbul seçimlerinde yaşanan durum ile bire bir örtüşüyor. Kanun'un 25'inci maddesinde seçimin iptali ile ilgili olarak şu ifadeler yer alıyor.

“Madde 25 – Seçim tutanaklarına yapılan itirazlar, oyların dökümüne, sayımına veya bu oyların siyasi partiler ile bağımsız adaylara bölünmesine ilişkin olduğu ve yeniden yapılan döküm, sayım ve hesap sonucunda tutanakların iptaline karar verildiği takdirde, bu yeni işlem sonucuna göre, seçilmiş oldukları anlaşılanların il seçim kurulu tarafından tutanakları verilir.

Bir seçim çevresinde yapılan seçimin, seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır. İl seçim kurulu, seçimin iptaline dair kararı ilan ettiği gibi kararın kesinleşmesini müteakip o çevrede seçimin yapılacağını da derhal ilan eder. Bu ilandan sonra gelen 60 ıncı günü takip eden ilk pazar, oy verme günüdür.

Yukarıdaki fıkralar dışında, meclis üyelerinden bir veya birkaçının tutanaklarının iptaline karar verildiği takdirde,tutanağı iptal olunan meclis üyesi yerine, mensup oldukları siyasi parti listesindeki sıraya göre, belli olan sırada olanlara tutanakları verilir.

İl seçim kurullarının kararlarına karşı 26 Nisan 1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 130 uncu maddesinde tespit edilmiş olan süreler içinde, Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilebilir”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Tarih: 13.04.2019 15:35
  • Cuma 21.6 ° / 14.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.4 ° / 13.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21 ° / 12.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.